Sami Ronkola Suoraa tekstiä vihaisen nuoren suulla

Parempia ihmisoikeusrikkomuksia?

On hieman yli vuosi siitä kun Katalonian kansalaiset äänestivät itsenäisyydestään. On myös vähän reilu vuosi siitä kun Espanjan keskushallinto ja sen alaisuudessa toimivat poliisit kokivat hyvänä ideana kohottaa aseet vaimentaakseen demokratian.

 

Barcelonan katukuva viime viikolla koostui hyvin vahvasti vapaata demokratiaa vaativista banderolleista, kansallismielisyyttä henkivistä lakanoista, Katalonian lipuista ja keltaisista solmukkeista monien paikallisten rintapielissä. Meni minne tahansa niin asia oli vahvasti läsnä. Katalonialaiset eivät unohda.

 

Lauantaina nähtiin ehkä idioottimaisin provokaatio pitkään aikaan. Lähestyvän kansanäänestyksen vuosipäivän alla Keskushallinnon alaiset poliisivoimat (ne samat jotka nostivat aseensa Katalonialaisia vastaan) järjestivät palkankorotusta vaativan mielenosoituksen.  Provokaatio johti "suureksi" yllätykseksi voimainmittelöksi itsenäisyysmielisten ja keskushallinnon poliisivoimien välillä.

 

On kulunut vuosi siitä kun Euroopan Unionin jäsenvaltio rikkoi räikeästi ihmisoikeuksia ja vapaata demokratiaa vastaan. Mitä teki Euroopan unioni, joka hienoissa juhlapuheissa korostaa arvoikseen ihmisoikeudet, vapaan demokratian puolustamisen ja kaikkea muuta kaunista? Euroopan unioni seurasi hiljaa hyväksyen vierestä kun jäsenvaltion keskushallinto rikkoi räikeästi sen julistamia arvoja vastaan. 

 

Euroopan Unioni on kyllä kiinnostunut Unkarin tapaisen valtion vaaleilla valitun hallituksen toimista (rajavalvonta, maahantulon rajoittaminen ja hallituksen päätösvallassa olevien asioiden säätäminen) ja jaksaa niihin puuttua tai Iso-Britannian kansanäänestyksellä tapahtunut EU-ero oli hyvin valitettava tapahtuma jota pyritään Brysselin toimesta painostamalla perumaan, mutta Espanjan ja Rajoyn toimet olivatkin yllättäen hyväksyttävissä. Onko siis niin että vapaa demokratia onkin päinvastoin Euroopan Unionin mielestä haitallista? Toimistä päätellen juuri näin on. Voidaanko katsoa että Euroopan Unionille jotkut ihmisoikeusloukkaukset ovat vain parempia kuin toiset "loukkaukset"

 

Euroopan Unionin puheet ja toimet ovat vahvasti ristiriidassa. Mielestäni ei ole minkäänlaisia perusteita kutsua sitä ihmisoikeuksien ja vapaan demokratian puolustajaksi missään tilanteessa. Euroopan unionille demokratia sopii vain niissä tilanteissa, joissa lopputulos on Brysselin norsunluutornien valtiaille suotuisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit ()

Käyttäjän LasseJatakari kuva
Lasse Jatakari

Ensimmäiseksi, Katalonian äänestyksen äänestysprosentti oli selvästi alle 50%. (43.03%) Voidaanko kutsua demokratiaksi jos yli puolet eivät äänestä? Uskoisin että suuri syy oli se että äänestysmenetelmä oli Espanjan perustuslain vastainen, myöskin perustuslakituomioistuin oli kieltänyt äänestyksen laillisuuden.

Sitten toisekseen, mikä olikaan pahamaineisen brexitin jälkeen googlatuin hakusana? "What is EU?" Moni ei siis selvästikkään tiennyt mihin on ryhtymässä. Olisihan se mukavaa säästää kakku ja myös syödä se, mutta tämä nyt ei vain ole mahdollista.

Onhan se ikävää maksaa muiden infrastruktuurista ja milloin mistäkin, oli kyse sitten Katalonian maksuista Espanjan peräkylille, tai sitten EU:n maksuista. Hyödyt kuitenkin ylittävät haitat, ainakin omasta mielestäni.

Toimituksen poiminnat