Sami Ronkola Suoraa tekstiä vihaisen nuoren suulla

Voiko koko valtion yksityistää?

Keskusta vetoisella hallituksella on ollut kova kiire yksityistää kansallisomaisuus. Viimeisimpänä sankaritekona mainittakoon toimet rautatieliikenteen yksityistämiseksi. Kuten myöhemmin Ministeri Berner itse totesi, on myynnistä keskusteltu ulkomaalaisten toimijoiden kanssa ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa on rautatieliikenne siirretty ulkomaille veronsa maksavien yritysten omistukseen.

 

Olen itse henkilökohtaisesti pohtinut mitä kaikkea maanpuolustuksen, huoltovarmuuden ja riippumattomuuden kannalta merkittävää Suomen tasavalta voisi vielä ulkoistaa kolmansille osapuolille, joille ei ole merkitystä selviytyykö ja välttääkö pohjoinen tasavalta sodan aikana miehityksen ja toimiiko huoltovarmuus. Maailmasta löytyy aina joku ostaja jokaiselle valtiolliselle instansille, joka päätetään yksityistää. On arpapeliä onko ulkomainen suuryritys loppujen lopuksi hyvä omistaja valtion kannalta merkittäville infraverkoille.

 

Esitänkin että nykyinen hallitus selvittäisi mahdollisuuden yksityistää eduskunta ja lainsaaädäntötyön. Varmasti löytyy toimija jolta pystyy ostamaan palvelut. Unohdin että sehän on jo ulkoistettu Brysseliin Euroopan unionille, jossa suurinta valtaa käyttää vaaleilla valitsemattomat komissaarit. Tämänkaltainen toiminta tukee vahvasti ministeri Bernerin ajamaa ja muun hallituksen hyväksymää linjaa. Olemmehan käytännössä myyneet sähkönjakeluverkon, terveydenhuoltoa ollaan siirtämässä vahvemmin ykistyiselle sektorille ja tosiaan nyt valtion rautateiden liikennettä ollaan myymässä. Hallitus voisi hyvin samalla rykäisyllä selvittää mahdollisuudet ulkoistaa maanpuolustustyön. Toki jos maanpuolustusta hoitava yritys on ylikansallinen emme voi olla varmoja sittä onko kyseinen yritys halukas hoitamaan tehtävänsä sota- tai kriisiaikana

 

Toki nykyisen kaltaisen kehityksen ymmärtää. Hallituksessa on yksi federalsmia kannattava puolue, yksi federalismia kannattava puolueen siipi ja joukko takkinsa kääntäneitä uuvatteja, jotka tekevät juuri niinkuin kalifit Sipilä ja Orpo käskee. Keskustan ministeriryhmä nykymuodossaan rapauttaa Keskusta puolueen toiminnan omalla toiminnallaan. Voimme vain kysyä miksi Sipilä on aikanaan nostanut Bernerin ministeriksi. Mitä Keskusta puolue ja puheenjohtaja Sipilä ovat kyseisestä valinnasta itse hyötyneet?

 

Onneksi kohta on vaalit ja me kansalaiset pääsemme valitsemaan uudet päättäjät nykysiten tilalle.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Neljän vuoden aikana saa tehtyä paljon pahaa jälkeä, kansallisomaisuutta voidaan myydä ulkoisille toimijoille, vaikka kansa omistajana ei sitä halua tehdä.

Eduskunnan ja Suomen perustuslain valvonnan yksityistäminen, ja myynti yksityiselle toimijalle on hyvä ehdotus. Eduskunta on jo tehnyt itse oman työnsä tarpeettomaksi kun asiat hoidetaan Brysselistä käsin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Eduskunta on jo tehnyt itse oman työnsä tarpeettomaksi kun asiat hoidetaan Brysselistä käsin."

Ihmeen paljon pahaa hallitus ja eduskunta ovat tästä tarpeettomuudestaan huolimatta saaneet jo aikaan.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Hallitus on Brysselin kumileimasin, EU:ssa ei löydy enää tilaa, eikä esim. tuulivoimaloita saa rakentaa, eikä kansa niitä hyväksy lähelleen.

Suomessa on tilaa ja vielä EU:n paras tuki itsessään kannattamattomalle sähkön tuotannolle, ei ihmiset täälläkään niitä lähelleen halua, mutta poliitikot myivät oikeuden tuulivoiman rakentamiseen ulkomaisille sijoittajille.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Usein kuulee Sipilää ja Berneriä moitittavan tyhmyydestä, kun tekevät niin tai näin. Ei varmaankaan osaamattomuudesta ole kyse. He edustavat erilaista hallintokulttuuria. Sille ominaista on Neuvostoliiton romahduksen jälkeisten aikojen kaltainen toiminta, jolloin estotta valtion omaisuutta siirrettiin yksityisiin käsiin. Silloin ei ajateltu valtion tai kansalaisten etua. Ainoa tarkoitus oli yksityisen omaisuuden kartuttaninen muodollista korvausta vastaan.

Nykyinen hallitus toimii saman kaavan mukaan. Hallituksen ajamissa yksityistämistoimissa on on selvästi osoitettavissa huomattavia heikkouksia kansalaisten tai valtion kannalta, mutta siitä huolimatta hallitus pitää kiinni suunnitelmistaan. Kyllähän se kertoo paljon niistä henkilöistä, jotka näitä hankkeita ajavat.

Eero Mattila

"Keskusta pettää aina" sanonta on realisoitunut ikävällä tavalla viime vuosina. Tämä kehitys alkoi varmaankin siitä kun Aho vei Suomen EU-jäseneksi puolueen jäsenistön mielipiteen vastaisesti. Siinä rytäkässä rehellisen peruskannattajakunnan henkinen selkäranka taisi katketa... sittemmin on seurattu keskustan ministereiden toilailua Kemiran, sähköverkon, Soneran myynnissä, paskalakien kaltaisten maaseudun ihmisiä kurjistavien asetusten täytäntöönpanoa... keskustan olikarkien itselleen junailemien palkintovirkojen hinta on hirvittävä - Suomen itsenäisyys on näille pelureille vaan kauppatavaraa, luonnonvaroista puhumattakaan. MOT.

Toimituksen poiminnat