Sami Ronkola Suoraa tekstiä vihaisen nuoren suulla

Suomalaisen keskustelun kuolema

Suomalainen keskustelukulttuuri on käytännössä tuhottu. Poliittinen keskustelu on suomessa äärettömän köyhää. Suomalainen aatteelinen ja poliittinen keskustelu on tänäpäivänä hyvin tyhjää ja köykäistä. Keskusteluista saa etsimällä etsiä kesksutelijoiden aatemaailmaa ja sen vuoksi keskusteluista on hävinnyt täysin syvemmät tasot.

 

Itse nautin käydä pitkiä väittelyjä ja keskusteluja erinäisistä aiheista. Pidän teologiasta ja politiikasta väittelemisestä, varsinkin jos se tehdään hyvin. politikoilta puuttuu nykyään argumetoinnin jalotaito. Lisäksi puuttuu toisen ihmisen mielipiteen arvostaminen. Valitettavasti nyky keskustelun tasosta huomaa filosofiaan perehtymättömyys. Pidän suunnattomasti kun keskusteluissa on myös syvemmät tasot jotka haastavat käymään keskustelua. Pidän myös keskustelusta erimieltä olevien ihmisten kanssa, varsinkin kun molemmat osapuolet kunnioittavat toistensa mielipiteitä. Tämä kunnioitus helpottaa huomattavasti keskustelua. Keskustelemeista/väittelemistä helpottaa myös huomattavasti se seikka että vastapuoli tuntee filosofiaa ja logiikkaa.

 

Nykyisessä keskustelukuttuurissa on valitettavasti vallallaan muiden mielipiteiden kunioittamisen ja argumentaation puute. Keskustelut käydään hyvin vahvasti ääripäiden kautta. Tälläinen keskusteleminen ei ole rakentavaa. Hyvänä esimerkkinä voidaan ottaa tasa-arvoinen avioliittolaki. Itse kannatin lakia, mutta kunnioitin silti vanhoolisten kristittyjen mielipidettä. Valitettavasti molempien leirien ääripäät tekivät keskustelusta täysin mahdotonta. Kyllä molempien osapuolien. Lakia kannattavien ääripää lähenteli jo uskontoon liittyvää syrjintää. Samoin lakia vastustavien ääripää taas lähenteli sukupuoleen liittyvää syrjintää. Missään vaiheessa kumpikaan ei älynnyt keskustella toistensa viitekehystä, taustaa ja mielipidettä kunnioittaen.

 

Politiikassa käytetään tänäpäivänä mitä mielikuviteellisempia vertauksia ja retoriikkaa. Kuitenkin keskustelu niin oikeistossa kuin vasemmistossa on köyhää, vaihtoehdotonta ja toisia kuuntelematonta. Politiikkassa jos missään tarvittaisiin vahvaa argumentointia ja keskustelua jotta saadaan paras mahdollinen lopputulos. Jatkuva juupas-eipäs leikki ei vain toimi. Lisäksi meidän tulisi olla rehellisesti oman mielipiteemme takana ja ainakin pyrkiä totuuteen, vaikka Platonin sanoja lainaten:

"Jos siis ylipäänsä jonkun sopii valehdella niin valtion hallitsijoiden. He voivat tehdä sen vihollisten tai omien kansalaistensa vuoksi, valtion hyödyksi, mutta kukaan muu ei saa siihen turvautua"

 

Monessa tilanteessa kun käymme keskustelua ja kehitämme uutta on meidän kuitenkin välttämätöntä välillä vastustaa omia kantojamme. Jotta saamme samanmielisessä ryhmässä parhaan mahdollisen tuloksen, tulee meidän vastustaa ja asettua keskustelussa vastustavaan asemaan. Tämä kuitenkin pitää tehdä viisaasti ja rakentavasti ja tähdätä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Tämä menetelmä myös monesti tuo uusia näkökulmia ja virtauksia muuten niin samanmieliseen keskusteluun. Keskusteluissa ja väittelyissä on myös hyvä muistaa että vain sanat ovat vastakkain ei ihmiset. kannatettavaa on argumentointi ja vastapuolen argumenttiin reagoiminen. Pelkkä olkiukko keskustelu ja vastapuolen sanoista piittaamattomuus ei vie keskustelua mihinkään suuntaan. Valitettavasti tälläinen keskustelu on Suomen politiikassa nykyään yleistä. Keskustelulle ja väittelylle tulee olla nöyrä ja kunnioittaa tiettyjä lainalaisuuksia.

 

Toivonkin että meistä jokainen pyrkii kehittämään omaa keskustelu- ja väittelytaitoa. Se tuo rikkautta meidän jokapäiväiseen toimintaan ja kulttuuriin. Tutustukaamme suuriin ajattelijoihin ja ammennetaan sieltä tietoa ja viisautta, jotta saamme paremman Suomen aikaiseksi yhdessä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Yleensä odotan puolueiden nuorisojärjestöiltä naiivia ja poliittisesti ääripäistä tekstiä. Kivaa saada positiivista vaihtelua.

Ropi Jarrela

Erittäin hyvää tekstiä. Tosin parissa kohtaa kirjoittajan ajatus vähän harhaili.

"Nykyisessä keskustelukuttuurissa on valitettavasti vallallaan muiden mielipiteiden kunioittamisen ja argumentaation puute."

Mielestäni argumentoituja mielipiteitä kyllä kunnioitetaan. Mutta se miten asioita argumentoidaan on välillä enemmän kuin kyseenalaista. Liian usein mielipide perustuu faktuuriin, ei faktaan. Ja jos mielipide perustuu vain omaan käsitykseen niin sitä ei pitäisi markkinoida faktana. Toki faktuurimarkkinointihan pohjaa juurikin siihen, että oma ajatus on ainoa oikea.

Jotenkin totesit myös, että omista mielipiteistä pitää pitää kiinni. Siitä olen eri mieltä. Ihmisen on oltava, tai tulisi olla, niin rohkea, että uskaltaa myös ns. kääntää takkia. Tarkoitan sitä, että en minäkään aina ole oikeassa, vaikka nyt taas olen, kuten yleensä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mihin tulokseen olet tullut kannattamasi puolueen aatteiden tilasta,koska varmaankin olet käynyt niistä keskustelua?

Ropi Jarrela

Vaikka kysymys olikin Samille, ei minulle, niin vastaan silti - ja vaikken edes ole Keskustan jäsen. Keskusta on puolueena ok, mullekin hyvä kakkosvaihtoehto. Mutta tänä päivänä kaikki puolueet ovat niin lähellä toisiaan, että eroja ei juurikaan löydy. Voin siis arvoistani riippumatta ja roikkumatta kannattaa niin oikeistoa kuin vasemmistoa, kuten myös viherpiipareita.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitkä ovat ne keskustan kantavat arvot ja mistä aatteesta ne kumpuaa. Tätä keskustelua koitin tuossa viritellä,että siihen nähden vastasit vähän ohi ja olit keskittynyt lopputuloksiin missä ei sinänsä mitää pahaa ole,mutta silloin ei ole vain sitä keskusteltavaa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ ".. keskustelu niin oikeistossa kuin vasemmistossa on köyhää, vaihtoehdotonta ja toisia kuuntelematonta."

Nietzcheä mukaillen: 'Juuri mikään kielenkäyttö ei ole viatonta. Objektiivinenkin totuus on vallankäyttöä, jolla pyritään johonkin muuhun kuin puolueettomaan informaatioon. Retoriikassa on hyvä ylläpitää tietoisuutta kaikkien totuuksien suhteellisuudesta taisteltaessa vallitsevia totuuksia vastaan.'

Toimituksen poiminnat