Sami Ronkola Suoraa tekstiä vihaisen nuoren suulla

Nuorisotyö siirrettävä itsehallintoalueiden järjestettäväksi

Suomessa ollaan tekemässä SOTE-uudistusta jonka kylkiäisenä luodaan hallintoa yksinkertaistavia ja demokratiaa lisääviä itsehallintoalueita. Itsehallintoalueille on siirtymässä monia kuntien tähän asti järjestämiä tehtäviä, maakuntaliittojen tehtävät ja paljon muuta. Itse ehdottaisin että SOTE-palveluiden ja muiden hallinnollisten tehtävien lisäksi Itsehallintoalueiden järjestettäväksi siirrettäisiin nuorisotyö.

 

Miksi nuorisotyö tulisi siirtää itsehallintoalueille? Tälläkin hetkellä jokaisessa kunnassa ympäri suomea asuu alle 18 vuotiaita nuoria. Näiden nuorten lisäksi ympäri Suomea asuu myös nuorisolain määrittelemiä alle 29 vuotiaita nuoria. Nuorisopalvelut ovat lakisääteisesti asetettu ja niitä tulee tarjota kaikille niitä tarvitseville nuorille. Palveluita toki tarjotaan lain säätämällä tavalla kaikissa kunnissa, mutta palveluiden tason kirjo on valtava. Yhdenvertaisuus periaate ei tälläkään hetkellä toteudu nuorisopalveluissa.

 

Voimme verrata vaikka pääkaupunkiseudun nuorisotyön palveluita ja vaikka esimerkiksi Multian kunnan vastaavia palveluita. tahi vaikka Vantaan nuorisotyötä ja Uudenmaan kulmakuntien nuorisotyötä. Heittely on suurta ja Helsingin ja Vantaan nuoret saavat enemmän palveluita kuin esimerkkinä käytettyjen Multian kunnan ja Uudenmaan nurkkakuntien nuoret.

 

Mielestäni tulisikin siirtää nuorisotyö ja -palvelut itsehallintoalueiden järjestettäväksi, jotta yhdenvertaisuus eri alueilla asuvien nuorten välillä toteutuisi. Nuorisotyön järjestäminen kunnissa riippuu täysin kuntien omista resursseista. Jotta saamme saman tasoiset palvelut kaikille nuorille kustannustehokkaasti on enemmän kuin järkevää siirtää järjestämin vastuu kunnilta pois. Yhteisillä panostuksilla saamme nuorille asuinkunnasta riippumatta yhtä laadukkaat ja tasokkaat palvelut. Vaikka palvelut siirrettäisinkiin itsehallintoalueiden järjestettäviksi velvottaisin kuitenkin samalla perustettavaksi jokaiseen kuntaan vähintään 2-3 nuorisotaloa jotta palvelut olisivat mahdollisimman lähellä. Alaikäisten liikkuminen kuntarajojen yli on yleisesti paljon vaikeampaa.varsinkin jos matkaa on yli 30km. Nuorisotalot kun on tarkoitettu nuorten illanviettoon ja kohtaamispaikoiksi joissa tarjotaan ohjattua vapaa-ajanaktiviteetteja ja tarpeen vaatiessa tukea ja ohjausta nuoren ongelmissa.

 

Loppupäätelmänä nuorisotyön siirtäminen kunnilta itsehallintoalueille parantaa nuorten yhdenvertaisuutta palveluiden saannissa koko valtakunnan alueella. Lisäksi kyseinen järjestely on paljon kustannustehokkaampi tapa tuottaa palvelut kuin että jokainen kunta tuottaisi ne itse. Nyt vahvat alueet eivät menettäisi tasoaan vaan heikompien alueiden taso nousisi samalle tasolle. Järjestelyssä ei ole riskejä tain lainvastaisuuksia. Näen tälläisen uudistuksen välttämättömänä jotta pääsemme kehittämään tehokkaasti nuorisotyötä koko suomessa yhdenmukaiseksi ja laadukkaaksi toiminnaksi.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat