Sami Ronkola Suoraa tekstiä vihaisen nuoren suulla

Postin johtoportaan tulisi hävetä

Tätä kirjoittaessa postissa käydään työtaisteluja. Vaikka monesti olenkin vastustanut työtaisteluja niin nyt kyllä kannatan. Postin johdon tulisi mennä katsomaan peiliin. Peilistä löytyy helposti syy miksi tässä tilanteessa ollaan.

 

Olen itsekkin vaatinut työntekijöiltä joustoja, mutta olen samlaa perään kuuluttanut työnantajan joustoja. Meidän on ihan turha tässä tilanteessa olettaa että yksityisomistuksessa olevat yritykset joustaisivat, jos kerta valtion omistama yrityskään näin ei tee. Valtion yritysten pitäisi mielestäni toimia esimerkkinä. Valtion omistamista yrityksistä pitää tulla se singaali, että joustoja löytyy puolin ja toisin.

 

Minun mielestäni on edesvastuutonta, että vanhat osa-aikaiset työntekijät potkitaan pellolle ja yritetään ottaa takaisin vuokrafirman kautta. Jos ja Kun kerta töitä on runsaasti tarjolla ja vakituiset työntekijät niitä ei kerkeä tehdä, tulee vakinaistaa nämä osa-aikaiset työntekijät välittömästi. Ei, se ei ole työelämän joustoa että yksipuolisesti Posti Group hakee tälläisiä säästöjä, kun säästöistä kärsii niin työntekijät että asiakkaat.

 

Lopuksi esitänkin vaatimukseni. Posti Groupin toimitusjohtaja ja henkilöstöjohtaja tulee irtisanoa ilman kultaistakädenpuristusta. Nyt on kyse hieman isommista kokonaisuuksista kuin vain Posti Groupin tloksesta. Nyt on kyse Yhteiskuntasopimuksesta ja sen uskottavuudesta, jonka aikaan saamiseksi valtion yritysten tulee näyttää esimerkkiä ja avata tietä eteenpäin. Joustoa puolin ja toisin yhdenvertaisesti ja rinnakkain kulkien välttäen norsunluutorni-syndroomaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Onko sinulla suosikkia Heikki Malisen tilalle?

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Sami,

kyse on pihkalan kaartista, laillisen työtaistelun murtamishankkeesta.

On selvää, että ay-liike vastaa siihen tarvittavin keinoin.

Moni entinen talonpoika-kepulainen saa nyt ja vastakin maistaa omaa pihkalan-lääkettään. Näin se maailma muuttuu, Samiseni.

Olavi A Honka

Maailma muuttuu, postilla ollut monopoli joka alkaa murtua, liiketoiminta ympäristö muuttuu. Suurin yksittäinen kysymys on muutosturva,
(kertakorvauksena irtisanotulle maksimissaan kuuden kuukauden palkka), joka luotiin kovan monopolin aikaan, se ei enää ole tätä päivää. Ei tällaista ole millään alalla eli jos vaikka tästä edusta luovuttaisiin, ehkä muut asiat voidaan sopia helpollakin.

Johdon tehtävänä on pyrkiä takamaan yrityksen tulevaisuuden menestymistä ja tällaisilla kustannusrakenteilla se ei onnistu. Kilpailu kiristyy, toimintaympäristö muuttuu, yritys joko muuttaa toimintatapojaan tai kuolee. Mitä kovemmin pidetään kiinni tällaisista erikoiseduista, sitä varmemmin nuo työpaikat katoavat

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos muutosturva on kynnyskysymys, vähintä, mitä Postin johto voisi tehdä, olisi luopua samalla omasta muutosturvastaan ja tulokseen perustuvista bonuksistaan. Eläisivät kuukausipalkallaan niin kuin muutkin. Lakon murtaminen ei ole tässä kohtaa oikea ratkaisu.

Pekka Heliste

Johdolla irtisanomiskorvaus on tyypilliseti 1-2 vuoden palkka ja firma kykenee maksamaan sen kevyesti.

Ja kun mennään muihin maihin niin irtisanomiskorvaus on yleinen esim Saksassa tyypillisesti kuukauden palkka palveluvuotta kohti eli 30 vuotta palvellut saa jo 30 kk palkan

Eikä se kaada yrityksiä

Syynä ovat erot johtamistaidossa: Saksassa vastuut rahastoidaan eli pistetään rahaa piiloon hyvinä aikoina

Suomessa Postin johto on jakanut rahat omistajille ja laiminlyönyt velvoitteensa työntekijöille.Koska kysessä on tietoinen laiminlyönti niin kyseessä on rikos eli kavallus tai petos

Pekka Heliste

Postilla on hyvä mahdollisuus paikalliseen sopimiseen, sillä Postilla on yrityskohatainen työehtosopimus

Eli Postin sopimustilanne on se, mitä EK vaatii , miksi se ei nyt nauti tästä edusta ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

PAU:n mukaan Postin perusliiketoiminta on kannattavaa mutta Itellan johto teki aikoinaan bisneksiä Euroopassa jotka tuhosivat Postin talouden. Näistä on ollut hiljattain blokeja täälläkin.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Valtio työnantajana ei ole pahemmin koskaan noudattanut työehtosopimuksia eikä työaikalakia kovinkaan tunnollisesti, puhumattakaan moraalisista käsitteistä. YT lakia rikotaan jatkuvasti ja samaten irtisanomis suojalakeja. Tehdään lukuisia määräaikaisia työsopimuksia toinen toisen perään ilman että on edes katkoksia.
Omakohtainen kokemus 8 sopimusta peräperään 3v2kk aikana. Liitot eivät pahemmin ala ajamaan työntekijöiden etuja jos ei tarpeeksi näkyvyyttä.

Valtio yksityisti omistamansa kiinteistöt Senaatille ja Arsenaalille, samalla valtion kiinteistöhuoltofirma yksityistettiin ja tuli Engel. Nyttemmin tunnetaan IS-kiinteistöpalveluna. Tämä sama nyt havaittavissa Postin touhussa SOL.n kanssa.

Puolustusvoimat ovat ajaneet varikkojen huolto toiminnat alas ja palvelut ostetaan yksityisiltä toimijoilta, omistajina häärii entiset valtion virkamiehet.

Posti taitaa olla jo mennyttä kalua, kuten meni tielaitoskin "destia"

Käyttäjän SamiRonkola kuva
Sami Ronkola

Kirjoitin varmaan epäselvästi, mutta siis tuen täysin Postilaisten työtaistelua ja halveksin postin rikkureiden toimintaa. Valtion omistama yritys on mielestäni velvollinen näyttämään tietä, miten asioita tehdään. Postilla on mielestäni korotettu yhteiskuntavelvoite valtiollisena toimijana!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Rikkureita" on turha syyttää, he tekevät vain työtään.

Pekka Heliste

Vuokratyöfirmat ovat sitoutuneet siihen,ettei työntekijöitä vuokrata rikkureiksi

Olavi A Honka

Tässäkään ei taideta nähdä realitetteja, kukaan ei anna mistään periksi.

Eikö syy vuokratyövoiman käyttöön piile juuri saavutetuissa eduissa?

Nämä "saavutetut edut" eivät ota markkinan muutoksia huomioon, pidetään vain niistä kiinni. Kyllä taitaa niin käydä että tämäkin business valuu yksityisille ja postin työt riutuvat pikkuhiljaa pois. Se mitä on joskus tehty, ei vaikuta tulevaisuuteen, virhe investointeja tulee aina.

Ja lakoillahan tämä Suomi saadaan nousuun vai?

Jos ei pystytä sopimaan, todellisuudessa pienistä asioista, huonosti käy pitkässä juoksussa. Näitähän on nähty merimies unionista lähtien....

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kyllä taitaa niin käydä että tämäkin business valuu yksityisille ja postin työt riutuvat pikkuhiljaa pois."

Ja yksityiset ottaisivat kannattavan jakelun hoitaakseen, syrjäkylille ei enää postia menisi. Itse näen postin julkisena palveluna kuten terveyspalvelutkin. Miten viranomainen tuon jälkeen tavoittaa muita kuin kaupunkilaisia, vai hoitaako valtio yksityistämisen jälkeen kannattamattoman jakelun kuten nykyään hoitaa kalliimman erikoissairaanhoidonkin?

Pekka Heliste

Kirje on kuoleva yhteydenpitoväline, sähköiset viestimet korvaavat perinteiset etanapostit

Toimituksen poiminnat