Sami Ronkola Suoraa tekstiä vihaisen nuoren suulla

Miten saadaan nuoret mukaan politiikkaan?

Olen pitkään pohtinut, mikä on poliittisten nuorisojärjestöjen tehtävä ja asema. Minkälaisia asioita nuorisojärjestöjen kannattaisi tuoda esille ja ennenkaikkea miten saamme nuoret innostumaan politiikasta ja järjestövaikuttamisesta.

 

Lähtökohdat tämän tekstin kirjoittamiseen. Itse työskentelen paikallisella tasolla maailman suurimmassa ei poliittisessa nuorisojärjestössä. Lisäksi minulla on jonkinlainen kokemus poliittisesta nuorisojärjestötoiminnasta niin paikallis- kunta- ja kansallisellatasolla. Työni puolesta olen päässyt olemaan mukana kansainvälisellä tasolla maailman suurimmassa ei poliittisessa järjestössä.

 

Olen aina kokenut nuorten vaikuttamismahdollisuudet ja osallisuuden politiikassa hyvin tärkeiksi asioiksi. Monesti olen kuullut ettei nykynuoria kiinosta olla tekemässä politiikkaa. Tätä väitettä olen kummaksunut suuresti. On toki totta että nuorisovaltuustot eivät toimi niin laadukkaasti kuin olisi toivottavaa (katso näkökantani kirjotuksesta "NuVa suoranaista valehtelua nuorille"). Poliittiset nuorisojärjestöt eivät myöskään enään kokoa nuoria entiseen malliin. Olenkin miettinyt miksi asiat ovat näin.

 

Nuorisovaltuustossa toimimisen kiinnostumattomuuden näen johtuvan mukatekemisestä. Nuorisovaltuustoilla ei ole juurikaan valtaa vaikuttaa nuoria koskevissa asioissa suoraa, vaan ovat ennemminkin muutamien aktiivisten nuorten keskustelukerhoja.

 

Poliittisten nuorisojärjestöjen ahdinko onkin hieman vaikeammin selitettävissä, vaikka loppujen lopuksi syy on hyvin selkeä. Nuorisojärjestöt ovat erkaantuneet liikaa nuorten arjen tasosta. Toki on hyvä että nuoret pääsevät käsittelemään "oikeaa" politiikkaa mutta se ei saisi olla se pääasia. Esimerkiksi jos menen mainostamaan poliittista nuorisojärjestöä nuorille sanoin " meidän poliittinen agenda on saada tolkkua euroopan unionin maataloustukiin.", emme saa juurikaan lisää jäseniä tavallisista nuorista. Taasen jos menen mainostamaan sanoin " hei meidän agendamme on tällähetkellä saada lisää nuorisotiloja ja skeittiparkkeja ja meidän kanssamme pääset vaikuttamaan juuri näistä asioista", niin useampi nuori saataisiin mukaan. On toki hienoa että otetaan kantaa myös muihin poliittisiin aiheisiin kuten aikaisemmin sanoin, mutta se ei ole myyvää. Jotta poliittiset nuorisojärjestöt pysyisivät elinvoimaisina ja saisimme taas nuoret mukaan politiikan tekemiseen tulisi meidän palata perusasioihin ja keskittyä nuoren elämään merkittävästi vaikuttaviin asioihin. Onhan kyseessä kuitenkin poliittinen NUORISOjärjestöt. 

 

Miten siis kehittäisin poliittisia toimijoita kuten NuVa ja poliittiset nuorisojärjestöt. Ensinnäkin nuorisovaltuustot tarvitsevat enemmän näkyvyyttä paikallisissa medioissa ja oikeaa päätösvaltaa. Toiseksi palauttaisin poliittiset nuorisojärjestöt toimimaan nuorten asioiden puolesta. Meidän ei tarvitse muistuttaa niin paljoa Ukkopuoletta vaan rohkeasti tuoda nuorten asioita julkisuuteen ja olla poliittisissa pöydissä ajamassa NUORTEN etuja. Vai aikooko poliittiset nuorisojärjestöt jättää nuorten asioihin vaikuttamisen ei poliittisille järjestöille kuten MLL, partio-liike, lastenliitto tai NMKY? Aika surullista on jos minä tai esimieheni joudumme työmme puolesta kiertämään virkamiesten luona lobbaamassa uusia nuorisotiloja, skeittiparkkeja tai frisbeegolf-ratoja kun poliittisia nuorisojärjestöjä ei kiinnosta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kepullahan on hyvä systeemi, liitetään kokoperhe isännän määräyksellä Vesaisiin,niin saadaan hyvät tuet valtiolta.
Vesaisiin voi kuulua vaikka liittyy kepun nuorisojärjestöön ja opiskelijoihin, voi siis kolmessa yhdistyksessä vaikuttaa positiivisesti rahantuloon.

Toimituksen poiminnat